Pálos Települések VIII. Találkozója

Idén, a gyönyörű somogyi dombok között megbúvó, barátságos emberek lakta település, Iharos látta vendégül a pálos települések polgármestereit.

2019. június 25.

Pálos Települések VIII. Találkozója Iharosban

Idén, a gyönyörű somogyi dombok között megbúvó, barátságos emberek lakta település, Iharos látta vendégül a pálos települések polgármestereit, delegációit 2019. június 22-én. Horváth Győző polgármester és csapata nagy szeretettel készült a rendezvényre és ezt a nap folyamán végig érezni lehetett.
A rendezvény – mint minden fontos pálos esemény – ünnepi, idén püspöki koncelebrált szentmisével kezdődött, 10 órakor a Gyümölcsoltó Boldogasszony Római Katolikus Templomban.

Szentmise
A szentmisét Varga László kaposvári megyéspüspök mutatta be, Csóka János pálos tartományfőnök és Laczkó-Angi Gyula helyettes-esperes koncelebrálásával.
Ünnepi prédikációjában a püspök atya kiemelte a szeretetteli összefogás szükségességét, legyen szó akár a családról, kisebb vagy akár tágabb környezetünkről. Emlékeztetett arra, hogy csak az együtt cselekvésből születhetnek szép és igaz dolgok.

Ünnepi köszöntők
Ünnepi köszöntőkkel folytatódott a napi program. Elsőként Csóka János tartományfőnök köszöntötte az egybegyűlteket. Szászfalvi László országgyűlési képviselő barátságos szavait Huszti Gábornak, a Somogy megyei közgyűlés alelnökének beszéde követte, majd Horváth Győző polgármester mutatta be pár szóban települését. Ez után következett a pálos vándorzászló átadása Horváth Jenő, Füzér község polgármestere részére. 2020-ban a zempléni település lesz a házigazdája a települések találkozójának.

Koszorúzás
A települések megkoszorúzták Szent László szobrát. 2009. július 5-én került felavatásra és megszentelésre a település első köztéri szobra a római katolikus templom kertjében. A 10. Iharosi Szent László Napok keretében felavatott és megszentelt életnagyságú Szent László szobrot Blatt Vince és családja adományozta a fiatalon elhunyt fiuk emlékére állíttatva, melyet a vonyarcvashegyi Major Lajos készített.

Szoborszentelés
Igazi meglepetés volt a vendégek számára a frissen felállított Gyöngyösi Gergely pálos szerzetest formáló szobor. A róla elnevezett Kiállítóház mellett álló alkotást, Csóka János atya szentelte meg.

Kulturális műsorok
Kulturális műsorokkal folytatódott a rendezvény, helyi fellépőkkel a Művelődési Ház udvarán. A helyi hagyományőrző nyugdíjas csoport sokunkat ámulatba ejtő, igazán szívet dobogtató műsorrát, a helyi Szent László hagyományőrző egyesület középkori harcászati bemutatója követte. A műsort a helyi ovisok, bájos néptáncbemutatója zárta.

Látnivalók
Ebéd után a delegációk településen tett körsétájával folytatódott a nap. A programban szerepelt látogatás az Ágneslaki Arborétumba, a helyi vadrezervátumba és a Pogányszentpéteri Pálos emlékhelyre, de ezt az aznapi felhőszakadás sokaknak elmosta. Jó hangulatú vacsorával végződött a nap.

Köszönjük Iharos! Találkozunk jövőre Füzéren!

Papp Orsolya