Adventi vásár a Sziklatemplomnál – újra!

Saját készítésű termékekkel, kézműves sátorral, jó szóval és sok szeretettel várjuk minden kedves látogatónkat!

2017. december 2.

Kedves Látogató,

Szeretnénk elmondani, hogyan készültünk a vásárra. Szeretnénk átadni a lelkesedésünket és mindazt a sok jó érzést, amit ez ad nekünk.

Az idei vásárra való készülődés már tavaly az utolsó adventi napon elkezdődött. Visszapakoltuk a megmaradt gyógynövényeket a kosarakba, elcsomagoltuk a fényfüzéreket, összehajtogattuk az asztalt és elvittük egy pincébe, hadd pihenjenek.

Tavasszal, ébredő kertjeinkben azt figyeltük, a tavalyi hideg tél, vajon miben tett kárt, mi az, ami elfagyott, mit kell pótolni a levendula, zsálya vagy citromfű ültetvényeinkben.
A gyümölcsfák első virágai, az egyre erősödő paradicsom palánták, a friss hajtást mutató levendulák mind szép termést, bő virágzást ígértek.

Nyáron egymást hívogatva meséltük, melyikünk mit gyűjtött, szedett, morzsolt, csomagolt. Gyűltek a tornácokon, gyógynövényszárítók száradó növények. Gyönyörű színek: az aranyvessző sárgája, a levendula lilája, a paradicsom pirosa, a zsálya ezüstzöldje, a menta, citromfű, kakukkfű élénkzöldje halványult a szárítókon.

Nagyon jó mindezt csinálni, mindezt úgy csinálni, hogy nem várunk érte semmit, nincs mennyiségi elvárás. Nincs semmi csak a készülődés öröme. Sokszor együtt csináljuk, morzsolunk, csomagolunk, varrunk, ötletelünk. Közben sokat nevetünk, néha sírunk, egyszóval együtt élünk arra az időre. Sok minden kiderül menet közben magunkról, egymásról.

A csomagolás külön élmény minden évben. Amikor ez a sok-sok növény, fűszer, lekvár, paradicsomszósz üvegbe, zacskóba kerül, végignézve rajtuk mindig átfut rajtunk, hogy mennyi minden kell ahhoz, hogy ez létrejöhessen.

A pálosok története több, mint 800 éve kezdődött. Azóta őrzik a tiszta kapcsolatot Istennel a pálos testvéreink. Azt a kapcsolatot, ami általuk tiszta, élő és magyar. Az, hogy mit jelent egy magyar szívnek, az országnak Mária tisztelete, a pálosok éltetik elsősorban. Mint az egyetlen magyar alapítású férfi szerzetesrend, számunkra, a közösségünk számára nagyon fontos. Mi itt találtuk meg azt a lelkiséget, amit a korábban elkezdett belső munkánk, keresésünk közben felismertünk és elérendő célként fogalmaztunk meg.

Kellenek a növények, a napsütés, a víz, a zacskók, üvegek, sok-sok idő, lelkesedés az elkészítéshez, de igazán egyetlen dolog kell, hogy mindez létrejöjjön. "Nyitott szívvel" az idei vásár mottója. Nyitott szív nélkül mindez nem jöhetne létre.

Adunk, mert adni szeretnénk, mert önzetlenül adni jó. Szeretetből és abból a felismerésből, hogy mindannyian összetartozunk, mind egy felé tartunk és látszólag különbözünk, legbelül mégis nagyon egyformák vagyunk.

Csoportunk sok évvel ezelőtt indult, 3 éve a budapesti pálos testvérek befogadtak bennünket és rendszeres találkozóinkat is itt tartjuk, a Sziklatemplomban. 

Találkozhatsz a pálos testvérekkel és velünk az adventi hétvégéken a Sziklatemplom előtt.

Facebook oldalunkon találsz majd részletes ismertetőt, a kézműves sarok programjairól és a vásárhoz kapcsolódó egyéb – Kerülj beljebb! – kezdeményezésünkről. 

Isten áldjon, kedves Olvasó!

– PO –